BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, November 13, 2008

Apa Ntah....



Hari tu masa attend kawan haku bertunang (indian), dia ada buat manisan. shedap, sampai haku tapau balik...

Siap minta mak dia bungkuskan utk haku okeh, giler banyak....Hehehehe!!!

Manisan nie mmg shedap dan lemak. Semalam stock yang dibekalkan hampir kehabisan, so lepas maghrib haku paksa MrHazizul pi cariks bahan-bahan nak buat candy nie....



Senang ajor, campurkan kesemua bahan dalam kuali yg belum panas....



Kacau dulu....



Lepas tu baru letak atas dapur dgn api perlahan....




Korang kena masak sampai pekat, likat & kering....



penat okeh haku tggu nak kering, melethop-lethop gula dia sampai hancuss kulit ku...Ingat lain kali kalo nak masak kena pakai purdah...Selamat sikit....



Sampaikan dah tak melekat dalam kuali baru boleh angkat....



Jangan lupa rendam kuali dgn air, kang keras kejung nak membasuh okeh.....



Tepek-tepek dalam loyang atau bekas aluminum, ratakan dan tekan sampai padat....


lepas tu terus potong ikut suka, potong jer dalam loyang dulu. takyah angkat. Agak-agak dah sejuk baru korang potong sekali lagik supaya jadik bentuk ikut suka....



Tadaaaa.. Siap. hehehehe!!!!


Peringatan :

Candy nie mengandungi kandungan gula yang terlampau.... Jika anda sahkan mengidap penyakit kencing manis, tidak digalakkan sama sekali mencuba candy ini...

Kalo sesiapa yang darah manis, anak dara elok korang makan. bertambah manis dan laku cepat you...hehehehe!!!

Pada sesiapa yang nak tahu resepi, akan haku publish nanti ya...

Selamat mencuba....

p/s:Mak aiiiii!!!

0 comments: